Przepisy

Ciasteczka francuskie z budyniem

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 358

Węglowodany: 36

Tłuszcze: 22

Białko: 6

Ciasteczka francuskie z budyniem

Składniki

  1. 2 ciasta francuskie
  2. 1 budyń (u mnie po pół czekoladowego i waniliowego)
  3. 500 ml mleka
  4. 2 łyżki erytrolu (jeśli wybierzecie budyń bez cukru)
  5. żółtko jaja
  6. dowolne owoce

Przygotowanie

  • Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości prostokąty (u mnie ok. 7,5 x 7 cm).
  • W 3 na 4 kawałkach wyciąć koła o średnicy ok. 4 cm. 1 ciastko składa się z 4 części.
  • Kawałek bez wycięcia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą.
  • Następnie na to ułożyć po kolei 3 kawałki z wycięciami i za każdym razem posmarować żółtkiem (również ostatnią warstwę). W taki sposób z jednego ciasta francuskiego powinno wyjść 5 ciasteczek. Z pozostałych kółek także można zrobić kolejne ciastko.
  • Całość piec w 200 stopniach przez ok. 15 min.
  • Po wyciągnięciu wyrośnięty środek lekko docisnąć do spodu i nałożyć budyń (przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  • Udekorować owocami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!