Przepisy

Chleb na suchych drożdżach

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 130

Węglowodany: 23

Tłuszcze: 3

Białko: 5

Chleb na suchych drożdżach

Składniki

  1. 300g dowolnej mąki (u mnie pszenna typ 500 i orkiszowa pełnoziarnista)
  2. 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  3. ok. 250 ml ciepłej wody
  4. dodatki według uznania (u mnie 1 łyżka sezamu, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżeczka czarnuszki)
  5. 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać i połączyć z resztą suchych składników.
  • Następnie dodać ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być lekko mokre, ale nie może lepić się do rąk.
  • Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywany ściereczką i zostawimy w ciepłym miejscu na 40 min do wyrastania.
  • Po tym czasie chleb smarujemy lekko wodą i posypujemy dodatkami (u mnie sezam).
  • Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 min.
  • Po wyciągnięciu czekamy aż chleb się ostudzi i dopiero wtedy możemy go pokroić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!