Przepisy

Calzone

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 488

Węglowodany: 51

Tłuszcze: 11

Białko: 44

Calzone

Składniki

  1. 1 cebula czerwona
  2. 1 duża pierś z kurczaka (450g)
  3. 0,5 papryki czerwonej
  4. 150g pieczarek
  5. 1,5 łyżki oliwy
  6. 50g sera żółtego
  7. 0,5 mozzarelli light
  8. 240g mąki orkiszowej jasnej
  9. 260g skyru naturalnego
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  11. 3 łyżki przecieru pomidorowego
  12. po 1 łyżeczce przyprawy do gyrosa, papryki ostrej, po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu i oregano
  13. super sprawdzi się też dodatek świeżej bazylii, kolendry albo sos jogurtowokoperkowy

Przygotowanie

  • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.
  • Następnie dodać paprykę, pieczarki i cebulę. Wszystko wymieszać i poddusić.
  • Przestudzić i dodać pokrojoną mozzarellę i starty ser żółty.
  • Mąkę, skyr, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać na jednolitą masę. Uformować dwie kulki. Jedną dość cienko rozwałkować, posmarować przecierem i nałożyć pół farszu. Złożyć w kształt pieroga i mocno docisnąć boki. Analogicznie postąpić z drugą częścią.
  • Całość posmarować łyżeczką oliwy za pomocą pędzelka.
  • Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier też można lekko posmarować) i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 15 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!