Przepisy

Bułki pełnoziarniste

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 160

Węglowodany: 48

Tłuszcze: 5

Białko: 11

Bułki pełnoziarniste

Składniki

  1. 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  2. 360g ciepłej wody
  3. 1 łyżeczka soli
  4. 1 łyżka oleju
  5. 20g świeżych drożdży
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. po 2 łyżki słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych
  8. garść sezamu do posypania

Przygotowanie

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Połączyć wszystkie suche składniki (oprócz sezamu), dodać rozczyn, olej i wyrobić jednolite ciasto przez kilka min. Odstawić na 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 8 kawałków (po ok. 110-120g) i uformować bułki.
  • Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko wodą, posypać sezamem i zostawić jeszcze na ok. 30 min.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!