Przepisy

Batony owsiane

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 232

Węglowodany: 30

Tłuszcze: 11

Białko: 6

Batony owsiane

Składniki

  1. 1 łyżka orzeszków ziemnych
  2. 2 porządne łyżki masła orzechowego (40 g)
  3. 40g dowolnych orzechów (mniejsza garść)
  4. 1 łyżeczka siemienia lnianego
  5. 1 łyżka pestek dyni
  6. 1 szklanka płatków owsianych (ok. 120 g)
  7. szczypta cynamonu
  8. 1 łyżka wiórków kokosowych
  9. 4 łyżki dowolnego miodu (ok. 100 g)

Przygotowanie

  • Orzechy pokroić lub zmielić (nie na miazgę).
  • Wszystkie suche składniki wymieszać.
  • Miód i masło orzechowe lekko podgrzać, żeby miało płynną konsystencję. Ale nie za długo, ma się tylko lepiej połączyć z resztą składników.
  • Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie forma 18 x 10 cm.
  • Masę dokładnie docisąć. To bardzo ważne, bo dzięki temu nasze batony nie będą się kruszyć. Jeśli masa klei Wam się do rąk to możecie zwilżyć dłonie wodą.
  • Całość wstawić do lodówki najlepiej na noc.
  • Po wyciągnięciu pokroić i gotowe.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!