Przepisy

Batony owsiane

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 232 kcal

Węglowodany: 30 g

Tłuszcze: 11 g

Białko: 6 g

batoniki-owsiane.webp

Składniki

  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 2 porządne łyżki masła orzechowego (40 g)
  • 40g dowolnych orzechów (mniejsza garść)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 szklanka płatków owsianych (ok. 120 g)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki dowolnego miodu (ok. 100 g)

Przygotowanie

1
Orzechy pokroić lub zmielić (nie na miazgę).
2
Wszystkie suche składniki wymieszać.
3
Miód i masło orzechowe lekko podgrzać, żeby miało płynną konsystencję. Ale nie za długo, ma się tylko lepiej połączyć z resztą składników.
4
Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie forma 18 x 10 cm.
5
Masę dokładnie docisąć. To bardzo ważne, bo dzięki temu nasze batony nie będą się kruszyć. Jeśli masa klei Wam się do rąk to możecie zwilżyć dłonie wodą.
6
Całość wstawić do lodówki najlepiej na noc.
7
Po wyciągnięciu pokroić i gotowe.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!