Przepisy

Zupa meksykańska

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 450 kcal

Węglowodany: 52 g

Tłuszcze: 20 g

Białko: 24 g

zupa-meksykanska.webp

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 140g kukurydzy z puszki (1 mała puszka)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 300g pomidorów z puszki
  • 250g bulionu
  • 100g dowolnego mięsa mielonego (ja użyłam domowej kiełbasy)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej, oregano
  • chili, pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma do smaku

Przygotowanie

1
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
2
Fasolę i kukurydzę odcedzić.
3
Do cebuli dodać bulion, pomidory, fasolę, kukurydzę, przyprawy, pokrojoną kiełbasę (jeśli użyjecie mielonego mięsa to najpierw trzeba je podsmażyć na cebulce). Przyprawić i dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż wszystko się połączy.
4
Na sam koniec posypać natką pietruszki i wymieszać.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!