Przepisy

Ziołowy chlebek do odrywania

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 360 kcal

Węglowodany: 57 g

Tłuszcze: 12 g

Białko: 10 g

chlebek-ziołowy.webp

Składniki

  • 7g suchych drożdży (ok. 2 płaskie łyżeczki)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki wody
  • 600g mąki (u mnie 200g pszennej pełnoziarnistej i 400g zwykłej pszennej)
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 70g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • dużo koperku lub ewentualnie suszonych ziół

Przygotowanie

1
Przeciśnięty czosnek wymieszać z masłem, łyżeczką soli i koperkiem.
2
Mąkę, ciepłe mleko z wodą, drożdże, cukier, oliwę i łyżeczkę soli dokładnie wymieszać (jeśli będzie taka potrzeba to można dodać więcej wody).
3
Zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i posmarować czosnkowym masłem. Pokroić na kilka podłożonych pasów (u mnie ok. 4). Każdy pasek złożyć w harmonijkę i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w pionie). Każdą część dość ciasno ułożyć obok siebie.
4
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5-1h w ciepłym miejscu.
5
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-40 min (góra/dół).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!