Przepisy

Zielony sos sałatkowy

Liczba porcji: 750 ml

Kaloryczność: 2000 kcal

Węglowodany: 13 g

Tłuszcze: 220 g

Białko: 2 g

zielony-sos-salatkowy.webp

Składniki

  • 300g ogórka zielonego
  • duża garść mięty
  • duża garść natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

1
Ogórka umyć i pokroić w większą kostkę razem ze skórką.
2
Wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika i zblendować na gładką masę.
3
Składniki są na większą porcje dlatego, że polecam zrobić sos i zagotować go w małych słoiczkach - do wykorzystania na potem 😉
4
W tym celu do słoiczka wlej sos, dobrze zakręć, umieść w garnku, zalej wodą tak, żeby nie sięgała do zakrętki i gotuj ok. 20-30 min (od momentu zagotowania). Po tym czasie słoiczki wyciągnij, odwróć do góry dnem i zostaw na ok. 24h. Gotowe!

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!