Przepisy

Wegetariańskie spaghetti

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 489 kcal

Węglowodany: 70 g

Tłuszcze: 16 g

Białko: 24 g

wege-spaghetti.webp

Składniki

  • 180g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 70g kukurydzy
  • 70g groszku
  • 50g sera żółtego
  • szczypiorek
  • przyprawy po 0,5 łyżeczki: papryki wędzonej, czosnku, cebuli sproszkowanej, dodatkowo szczypta pieprzu, soli i ostrej papryki

Przygotowanie

1
Tofu odsączyć, pokruszyć i wymieszać z papryką wędzoną, czosnkiem, cebulą i sosem sojowym. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do 20 min w 150 stopniach. Co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliło.
2
Ugotować makaron.
3
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, następnie dodać pieczarki, paprykę, marchewkę. Wlać przecier, dodać płatki drożdżowe i dusić do miękkości.
4
Na koniec dodać kukurydzę, groszek, tofu. Wymieszać i przyprawić.
5
Podać z makaronem.
6
Posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!