Przepisy

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 410 kcal

Węglowodany: 75 g

Tłuszcze: 9 g

Białko: 10 g

potrawka-z-tofu.webp

Składniki

  • 250g tofu (można wymienić na kurczaka)
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu (można najpierw dodać jedną, a potem ewentualnie drugą, jeśli będzie taka potrzeba)
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 0,5 puszki ananasa
  • 200g ryżu
  • sól, pieprz, chili

Przygotowanie

1
Tofu pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i chili. Wymieszać z mąką.
2
Na oliwie dusić do miękkości drobno pokrojoną marchew i paprykę. Po tym czasie dodać tofu i chwilę podsmażyć.
3
Oddzielnie wymieszać ketchup, miód, sok z cytryny. Tak powstałym sosem zalać zawartość patelni.
4
Dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem wymieszać.
5
Podać z ugotowanym ryżem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!