Przepisy

Sałatka z burakiem pieczonym

Liczba porcji: 1

Kaloryczność: 440 kcal

Węglowodany: 25 g

Tłuszcze: 28 g

Białko: 22 g

salatka-z-burakiem.webp

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 garści rukoli
  • 20g sera feta (można użyć Favity)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 burak (ok. 120g)
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1
Buraka umyć i osuszyć (nie obierać). Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5h (czas zależy też od tego, czy burak jest młody). Przed pokrojeniem można sprawdzić czy burak jest miękki przez wbicie wykałaczki. Buraki obrać i pokroić w kostkę.
2
Jajka ugotować na twardo i pokroić.
3
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do zarumienienia (uwaga na duży ogień, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki).
4
Pomidorki przekroić na pół i fetę pokroić w kostkę.
5
Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem vinegret (wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!