Przepisy

Rolada szpinakowa z łososiem

Liczba porcji: 12 porcji

Kaloryczność: 163 kcal

Węglowodany: 9 g

Tłuszcze: 10 g

Białko: 9 g

rolada-szpinakowa-poprawa.webp

Składniki

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 porządne łyżki mąki pszennej (ok. 100g)
  • 150g szpinaku świeżego
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 250g serka typu Almette
  • 200g łososia wędzonego
  • koperek

Przygotowanie

1
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2
Żółtka, mleko, szpinak, mąkę i cukier zblendować.
3
Gdy powstanie gładka masa wymieszać ją z ubitymi białkami już bez blendera.
4
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 min.
5
Po wyciągnięciu ciasto zwinąć w rulon (bez odwijania papieru) i zostawić na 20 min do przestudzenia.
6
Po tym czasie, ciasto odwinąć, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać koperkiem.
7
Następnie zwijać powoli w ciasny rulon i zdejmować papier.
8
Odstawić do lodówki na ok. 0,5h (można zawinąć całość z papier użyty wcześniej do pieczenia).
9
Pokroić i gotowe.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!