Przepisy

Placuszki z cukinii z sosem ogórkowym

Liczba porcji: 13

Kaloryczność: 78 kcal

Węglowodany: 11 g

Tłuszcze: 2 g

Białko: 5 g

placuszki-z-cukinii.webp

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 700g)
  • 2 jajka
  • mąka (w zależności ile wody puści cukinia, ja użyłam 10 łyżek)
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek skyru naturalnego
  • szczypiorek
  • 1 duża marchew
  • 2 ogórki (ok. 300g)
  • łyżka oliwy
  • garść mięty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1
Cukinie umyć, usunąć gniazdo nasienne i ewentualnie skórkę, jeśli jest twarda.
2
Zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, posolić i odstawić.
3
Marchewkę również zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami, 2 ząbkami przeciśniętego czosnku, szczypiorkiem, szczyptą pieprzu i soli, 1 łyżką skyru, cukinią (najpierw odlać powstałą wodę) i mąką.
4
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować delikatnie oliwą i nakładać łyżką placuszki (1 placek to 1 łyżka). Piec ok. 30-40 min (w połowie placuszki odwrócić).
5
Przygotować sos ogórkowy. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach (ewentualnie odlać nadmiar wody), dodać 2 ząbki przeciśniętego czosnku, sól, pieprz, 7 łyżek jogurtu i posiekaną miętę.
6
Placuszki podać z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!