Przepisy

Pieczony pstrąg

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 597 kcal

Węglowodany: 11 g

Tłuszcze: 27 g

Białko: 74 g

pstrag-pieczony.webp

Składniki

  • 2 pstrągi w całości
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie

1
Pstrągi dokładnie umyć i usunąć łuski (świetnie nadaje się do tego obieraczka do warzyw).
2
Masło wymieszać z 1 łyżką koperku i zmiażdżonym czosnkiem (można je wcześniej wyjąć z lodówki lub podgrzać chwilę w mikrofali).
3
Na suchej patelni chwilę podsmażyć pokrojoną w paski cebulę i cytrynę ze skórką. Wymieszać z 1 łyżką kopru.
4
Pstrągi przyprawić solą i pieprzem, naciąć z każdej strony (jak na zdjęciu) i w nacięcia wcisnąć masło czosnkowe.
5
Zawartość patelni umieścić w środku ryby.
6
Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posmarowaną oliwą.
7
Piec ok. 20 min w 170 stopniach.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!