Przepisy

Pączki

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 335 kcal

Węglowodany: 36 g

Tłuszcze: 188 g

Białko: 56 g

paczki-smazone.webp

Składniki

  • 0,5 szklanki mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • czekolada, dżem, orzechy (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1
Mleko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, 0,5 łyżki cukru i 0,5 łyżki mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
2
Jajko i żółtka zmiksować z resztą cukru.
3
W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, jajka, roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się za bardzo lepi, można dodać trochę więcej mąki, ale nie przesadzajcie z jej ilością. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.
4
Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka (ok. 8 cm) i na środek nałożyć dżem i dokładnie skleić. Zostawić jeszcze na ok. 40 min do wyrośnięcia.
5
Smażyć na rozgrzanym oleju. Nie ustawiajcie zbyt dużego ognia podczas smażenia, żeby pączki nie były surowe w środku. Ja polałam gorzką czekoladą i posypałam orzechami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!