Przepisy

Naleśniki z soczewicy

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 161 kcal

Węglowodany: 16 g

Tłuszcze: 8 g

Białko: 8 g

nalesniki-z-soczewicy.webp

Składniki

  • 200g suchej soczewicy czerwonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 5 łyżek)
  • jako nadzienie możesz dodać skyr i owoce

Przygotowanie

1
Soczewicę dokładnie przepłukać, wrzucić do miski i zalać wodą ok 1-2 cm nad powierzchnię. Odstawić na ok. 3h.
2
Po tym czasie do soczewicy (nie odsączać) dodać jajka i sól. Całość zblendować na gładką masę.
3
Rozgrzać olej na patelni i smażyć naleśniki jak zawsze na małym ogniu (jeśli ciasto ma zbyt gęstą konsystencję to można dolać więcej wody).
4
Super sprawdzi się ze skyrem i dodatkiem owoców (dla osób z IO albo cukrzycą najlepiej jagodowych - mogą być rozmrożone).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!