Przepisy

Makaron z soczewicą i cukinią

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 570 kcal

Węglowodany: 86 g

Tłuszcze: 17 g

Białko: 25 g

wege.webp

Składniki

  • 0,5 cebuli
  • 0,5 cukinii (ok. 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 100g makaronu pełnoziarnistego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 papryki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100g soczewicy czerwonej
  • imbir mielony, kurkuma, sól, pieprz, sos sojowy

Przygotowanie

1
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Poddusić.
3
Następnie zalać wodą (ok. 1 szklanka), dodać przecier i soczewicę przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą. Przyprawić. Dusić do miękkości. Można dolać wody, jeśli jest zbyt gęste.
4
Na koniec wymieszać z natką pietruszki i zalać śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody.
5
Podać z makaronem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!