Przepisy

Makaron z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 618 kcal

Węglowodany: 103 g

Tłuszcze: 14 g

Białko: 28 g

potrawka-z-soczewica.webp

Składniki

  • 250g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 0,5 papryki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 220g ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 150g przecieru pomidorowego
  • makaron (u mnie ok. 160g pełnoziarnistego)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

1
Na oliwie podsmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek.
2
Następnie dodać pokrojone w paski pieczarki i paprykę oraz drobno pokrojoną marchewkę. Dusić do miękkości.
3
Jogurt wymieszać z przecierem i sosem sojowym. Połączyć z warzywami z ciecierzycą (ugotowaną lub ze słoika) i natką pietruszki.
4
Przyprawić według uznania. Podać z ugotowanym makaronem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!