Przepisy

Makaron z ciecierzycą i brokułami

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 535 kcal

Węglowodany: 73 g

Tłuszcze: 19 g

Białko: 23 g

makaron-z-ciecierzyca-i-brokulami.webp

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 brokuły (ok. 700 g)
  • 1 słoik ciecierzycy (400 g po odsączeniu)
  • ok. 400g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cały serek Favita
  • sos sojowy, papryka ostra, sól, pieprz, oregano, kurkuma, curry, imbir mielony do smaku

Przygotowanie

1
Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty czosnek i pokruszony serek (powinien się rozpuścić). Przyprawić i podlać lekko wodą.
2
Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do sosu.
3
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i osobno ugotować. Po odcedzeniu wymieszać z resztą składników.
5
Przyprawić według uznania.
6
Podać z makaronem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!