Przepisy

Krem z brokułów

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 640 kcal

Węglowodany: 86 g

Tłuszcze: 27 g

Białko: 25 g

brokuły.webp

Składniki

  • 0,5 brokuła (ok. 250g)
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200g marchewki (ok. 4 sztuki)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki bulionu
  • 50g ciecierzycy z puszki lub chleb na grzanki
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

1
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
2
W bulionie ugotować brokuła i pokrojoną marchewkę.
3
Gdy cebulka się zeszkli dorzucić do bulionu i razem gotować wszystko do miękkości.
4
W tym czasie ciecierzycę opłukać i podpiec w piekarniku przez ok. 20 min w 200 stopniach, aż będzie chrupiąca. Ciecierzycę można też zastąpić pokrojonym w kostkę i przyprawionym chlebem.
5
Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je na gładką masę za pomocą blendera. Dodać jogurt, przyprawić według uznania. Zupę wlać do miski i posypać ciecierzycą/grzankami i pietruszką.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!