Przepisy

Drożdżowe paluchy pizzowe

Liczba porcji: 14

Kaloryczność: 127 kcal

Węglowodany: 18 g

Tłuszcze: 5 g

Białko: 5 g

paluchy-pizzowe.webp

Składniki

  • 400g mąki (u mnie 200g pszennej i 200g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 20g świeżych drożdży
  • 200g letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek przecieru
  • 2 ząbki czosnku
  • sezam do posypania
  • pieprz, oregano, ostra papryka

Przygotowanie

1
Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
2
Następnie połączyć z mąką, 2 łyżkami oleju, łyżeczką soli.
3
Ciasto zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia w cieplejszym miejscu.
4
W tym czasie pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać sól i pieprz do smaku. Ważne, żeby woda odparowała z pieczarek.
5
Następnie przygotować sos pomidorowy. W tym celu przecier wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, oregano, ostrą papryką, solą i odrobiną cukru.
6
Ciasto cienko rozwałkować (w miarę możliwości na prostokąt). Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć pieczarki i ser. Złożyć na pół i pokroić w paski (ok. 2-3 cm szerokości). Oba końce każdego paska mocno docisnąć i zwinąć (jakby przekręcić).
7
Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
8
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!