Przepisy

Chleb na suchych drożdżach

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 130 kcal

Węglowodany: 23 g

Tłuszcze: 3 g

Białko: 5 g

chleb.webp

Składniki

  • 300g dowolnej mąki (u mnie pszenna typ 500 i orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • dodatki według uznania (u mnie 1 łyżka sezamu, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżeczka czarnuszki)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

1
Mąkę przesiać i połączyć z resztą suchych składników.
2
Następnie dodać ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto ma być lekko mokre, ale nie może lepić się do rąk.
3
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywany ściereczką i zostawimy w ciepłym miejscu na 40 min do wyrastania.
4
Po tym czasie chleb smarujemy lekko wodą i posypujemy dodatkami (u mnie sezam).
5
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 min.
6
Po wyciągnięciu czekamy aż chleb się ostudzi i dopiero wtedy możemy go pokroić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!