Przepisy

Bułki pełnoziarniste

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 160 kcal

Węglowodany: 48 g

Tłuszcze: 5 g

Białko: 11 g

bułki-pełnoziarniste.webp

Składniki

  • 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 360g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 2 łyżki słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych
  • garść sezamu do posypania

Przygotowanie

1
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
2
Połączyć wszystkie suche składniki (oprócz sezamu), dodać rozczyn, olej i wyrobić jednolite ciasto przez kilka min. Odstawić na 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
3
Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 8 kawałków (po ok. 110-120g) i uformować bułki.
4
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko wodą, posypać sezamem i zostawić jeszcze na ok. 30 min.
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!