Przepisy

Śledziki po kaszubsku

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 230 kcal

Węglowodany: 8 g

Tłuszcze: 18 g

Białko: 11 g

sledzie.webp

Składniki

  • 0,5 kg płatów śledziowych
  • 1 cebula
  • po 5 sztuk liści laurowych i ziela angielskiego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 100g oleju rzepakowego (niecałe pół szklanki)
  • 1,5 łyżki octu
  • 5 ogórków konserwowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1
Śledzie zalać zimną wodą na ok 5-6h. W tym czasie wodę wymienić ok. 2-3 razy (w zależności jak słone są śledzie).
2
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, następnie dodać przyprawy, wodę, przecier, pokrojone w kostkę ogórki, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować ok. 15 min.
3
Śledzie odcedzić z wody i pokroić w mniejsze paski.
4
Zalać sosem i zostawić na noc w lodówce.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!